Bine aţi venit Vizitator • Înregistrare • Autentificare • RSS
Joi, 18.7.2019, 01:33

Republica Moldova


Republica Moldova este situata in partea de Sud - Est a Europei. La Vest Moldova se invecineaza cu Romania, iar la Sud, la Est si la Nord - cu Ucraina.

Fusul orar: Moldova se afla in partea sud - europeana a fusului orar: (GMT+2).

Orinduirea politica: Moldova este Republica parlamentara. Presedintele Republicii Moldova: Vladimir Voronin.

Populatia Republicii Moldova constituie 4 264 300 locuitori, dintre care 65% - moldoveni, 13,8% - ucraineni, 13% - rusi, precum si alte grupuri etnice: gagauzi, bulgari, bielorusi, evrei, armeni etc.

Suprafata Moldovei este de 33 843 km2 .

Clima Moldovei este continentala. Temperaturile medii iarna variaza intre: -3°C si -10°C. Vara temperatura medie a aerului se ridica peste 20°C.

Perioada cea mai potrivita pentru a vizita Moldova este din luna mai pina in septembrie. In luna mai temperatura aerului incepe treptat sa creasca, se mareste numarul zilelor insorite. Vara, in lunile iunie, iulie temperatura aerului se ridica pina la +30°C, +38°C. Deosebit de frumoasa si pitoreasca este in Moldova luna septembrie, cu temperaturile maxime de +20°C, +23°C.

Riurile principale ale Moldovei sint Nistrul (657 km pe teritoriul tarii), Prut (655 km, respectiv). Bazinele acvatice naturale sint reprezentate, in temei, de iazurile din vaile aferente riurilor Nistru si Prut.

Limba oficiala a Republicii Moldova este limba moldoveneasca, identica cu cea romana. Ca limba de comunicare intre etniile conlocuitoare se utilizeaza si limba rusa. Cele mai raspindite limbi straine sint franceza si engleza.

Capitala Moldovei este orasul Chisinau. E situat in centrul tarii, inaltat pe sapte coline. Populatia capitalei constituie peste 700 000 locuitori. Suprafata - aproximativ 200 km2 . La momentul actual acesta este centrul administrativ, politic, cultural si stiintific al Moldovei. Chisinaul are 563 de ani de la intemeiere. Organul administratiei publice locale este Primaria municipiului Chisinau. Ziua orasului se sarbatoreste la 14 octombrie.

Alte orase mari din Moldova sint Tiraspolul cu 184 000 locuitori, Balti cu 162 000 locuitori si Tighina (Bender) cu 160 000 locuitori.