Bine aţi venit Vizitator • Înregistrare • Autentificare • RSS
Joi, 25.4.2024, 12:03
Principală » Articole » Articolele mele

În Moldova s-a desfăşurat în premieră festivalul Familia În Moldova s-a desfăşurat în premieră festivalul Familia

Aproape 30 000 de oameni s-au adunat în oraşele Chişinău, Bălţi şi Cahul pe 17 mai pentru a celebra împreună sărbătoarea Familiei. Părinţi şi copii, bunici şi nepoţi au inundat parcurile centrale ale oraşelor pentru a asista la un festival de zile mari organizat de Ministerul Protecţiei Sociale, Familiei şi Copilului cu susţinerea agenţiilor ONU în Moldova, în special Fondul Naţiunilor Unite pentru Populaţie (UNFPA), Fondul Naţiunilor Unite pentru Femei (UNIFEM), Organizaţia Internaţională pentru Migraţie (OIM).

Ziua Internaţională a Familiei este celebrată tradiţional la 15 mai, în conformitate cu decizia Adunării Generale a Organizaţiei Naţiunilor Unite, adoptată prin  rezoluţia 47/237 din 20 septembrie 1993.

„Este o mare plăcere pentru agenţiile ONU să fie asociate cu acest eveniment. Am colaborat  intens  cu reprezentanţii Guvernului, cu Societatea Civilă şi cu toate instituţiile implicate pentru a depăşi problemele cu care se ciocnesc familiile  în zilele noastre. Sunt fericită că în sfârşit acest festival se sărbătoreşte şi în Moldova”, a spus la deschiderea evenimentului Kaarina Immonen, rezident ONU în Moldova. 

Deşi considerată celula de bază a societăţii, mediul în care se nasc şi se creează valorile, familia a degradat în timp, din cauza unor probleme general valabile cu care se confruntă societatea moldovenească. „Cuplurile nu se mai grăbesc să-şi oficializeze căsătoria, preferând adesea doar să locuiască  împreună decât să facă decisivul pas. Este mare şi numărul persoanelor care se adresează pentru a desface cununia”, a declarat părintele Pavel Moaşin în cadrul conferinţei de presă ce a precedat evenimentul.

 Galina Balmoş, ministru în exerciţiu al MPSFC, a confirmat că familia, ca entitate socială în Moldova se confruntă cu o serie de provocări, între care rata înaltă a divorţurilor, abandonul. „Dacă  pe timpuri era o ruşine să auzi că cineva a abandonat un copil în internat sau un bătrân la azil, atunci în prezent este o practică răspândită. Tocmai de aceea ne-am propus să organizăm un festival al Familiei. Am vrut să focusăm atenţia societăţii asupra acestor probleme, să îndemnăm  oamenii să se întoarcă cu faţa spre valorile tradiţionale ale familiei, când părinţii se respectă reciproc şi au grijă de copii”, a spus ministrul, precizând că „primul festival al Familiei va fi de bun augur şi de acum încolo se va organiza cu regularitate în fiecare an”.

Indicatorii familiei în Moldova, anul 2008:

 

Numărul căsătoriilor

26666

Rata nupţialităţii,                                (căsătorii la 1000 locuitori) 

7.5

 Numărul divorţurilor

12601

Rata divorţialităţii,                               ( divorţuri la 1000 locuitori) 

3.5

Sursa: BNS

 

Scopul propus de organizatori în mare parte a fost atins, căci miile de spectatori care au venit la Festival au rămas profund impresionaţi de cele văzute şi au salutat multaşteptatul eveniment. „Am auzit la Radio că în Moldova va fi celebrată Ziua Internaţională a Familiei şi m-am bucurat enorm. Îmi inspiră bună dispoziţie, mă face să zâmbesc şi mă simt ca în familie”, a spus doamna Tamara, venită la Chişinău tocmai de la Orhei pentru a participa la eveniment.

 Iar ca sărbătoarea să fie deplină, cuplurile care în anul 2009 îşi celebrează nunta de aur, precum şi cele care şi-au oficializat căsătoria pe 15 mai au fost premiate cu diplome de onoare şi au primit cadouri, câte un album de familie. „Am decis să ne căsătorim anume în această zi, fiindcă este un eveniment special pentru noi”, au spus Eugen Ciur şi Natalia Panfilov, care au făcut nuntă de Ziua Internaţională a Familiei. „Vrem să avem o familie fericită, cu mulţi copii pe care să-i educăm în armonie şi dragoste”. La rândul lor, Raisa şi Cozma Nicoară, care la 26 ianuarie au împlinit 50 de ani de căsătorie, au spus că anii aproape au zburat, dar se simt fericiţi, deoarece au crescut împreună 4 copii, iar acum au 5 nepoţi. „Înainte familiile erau mai unite, pe când acum divorţează, copiii rămân pe drumuri. Venim cu sfatul către tineri să se iubească, să se asculte, să se ierte reciproc. Doar astfel vor ajunge împreună la nunta de aur”, au spus bătrânii. 

 În final, organizatorii au iniţiat şi un concert de zile mari, invitând să evolueze câteva duete muzicale, între care Zinaida şi Zânica Julea, Georgeta Voinovan împreună cu fiica, Natalia şi Ana Barbu, Geta Burlacu împreună cu copiii şi alţii. Toţi au plecat acasă cu zâmbete şi bună dispoziţie, mai ales că organizatorii au avut grijă de fiecare participant în parte. Peste 4000 de baloane, 500 de tricouri şi 300 de chipiuri au fost împărţite celor prezenţi. Costurile festivalului s-au ridicat la 15 mii de euro, fiind acoperite de MPSFC şi agenţiile ONU, dintre care cea mai mare parte a revenit Fondului ONU pentru Populaţie.  

Categorie: Articolele mele | Adăugat de: Dorinas (11.02.2012)
Vizualizări: 1059 | Tag-uri: MOLDOVA, desfasurare, Festival | Rating: 0.1/96
Total comentarii : 0